Een laadpaal kopen: hoe zit dat precies?

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen af van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen als benzine of diesel. Er rijden tegenwoordig steeds meer elektrische auto, want het is een erg voor de hand liggende keuze. Niet alleen omdat men de uitstoot van stikstof tegengaat, en daarmee het tegengaan van het opwarmen van de aarde, maar ook voor de portemonnee. Afgelopen augustus werd de inflatie vastgesteld op 12%, hoger dan ooit tevoren. Het afnemen van de koopkracht merkt men bij het doen van boodschappen, maar dus ook bij het aanschaffen van brandstof als benzine of diesel. Waar men twee jaar geleden soms 1,50 betaalde voor een liter brandstof, betalen we nu al gauw minimaal 2 euro. Elektrisch rijden lijkt om deze redenen een goed alternatief en tevens het juiste, maar hierbij moet je jezelf wel de nodige praktische vragen stellen. Hoe eenvoudig is het elektrisch rijden, wat is mij actieradius en moeten we dan niet een laadpaal kopen? Bij dit laatste helpen wij je graag verder. We gaan het hebben over de voordelen van een laadpaal kopen, de soorten laadpalen en wat het zoal kost om er een aan te schaffen. Lees dus vooral verder.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal kopen?

De behoefte aan laadpalen, laadkabels, accessoires en installatie is enorm toegenomen sinds de opkomst van elektrische auto’s. Niet gek als je je bedenkt wat voor voordelen er zoal verbonden zijn aan een laadpaal kopen. We sommen er hieronder graag een aantal voor je op:

  • Je staat nooit meer in de rij bij laadstations;
  • Je laadt je elektrische auto eenvoudig ’s nachts op;
  • Je kan geld verdienen met je laadpaal;
  • Je kan gratis rijden op je eigen groene stroom;
  • Stroom die normaal verloren gaat sla jij op in de accu van je auto.

Zoals je ziet zijn er een heel aantal voordelen verbonden aan een laadpaal kopen. Een aantal voordelen verdienen opheldering. Laadpalen kan je openbaar maken, waardoor anderen ook gebruik kunnen maken van jouw laadpaal. In ruil hiervoor kan je vragen om een vergoeding. Verder kan je gratis rijden op je eigen groene stroom, door middel van de elektriciteit die je bijvoorbeeld opslaat uit zonnepanelen. Het volgende voordeel slaat hier goed op aan. Groene energie gaat vaak deels verloren, aangezien je het niet eeuwig kunt opslaan. De accu van je auto kan deze groene energie vasthouden, waardoor er minder energie verloren gaat.

Wat voor soorten laadpalen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. Allereerst wordt er natuurlijk onderscheid gemaakt tussen publieke laadpalen, semipublieke laadpalen (dit zijn die van jezelf die je openbaar kunt maken), snelle laadpalen en privé laadpalen. Wanneer je een privé laadpaal kopen is het goed om op te merken dat er verschillen zijn. Zo zijn er verschillende oplaad-mogelijkheden en lengtes van kabels. Niet iedere auto kan met iedere kabel opgeladen worden. Zo zijn er verschillende stekkers: type 1, 2 en 3. Type 3 wordt sowieso niet gebruikt in Nederland. Verder zijn er verschillen in het aantal kW en daarmee het vermogen waarmee auto’s kunnen laden. Een Tesla kan tot wel 22 kW gebruiken en daarmee snel laden, terwijl andere auto’s maar tot 3,7 kW kunnen laden. Het is dus beter om een 22 kW laadpaal te kopen, want hiermee kunnen auto’s met minder vermogen ook opladen, andersom niet.

Je hebt in dit artikel kunnen lezen over de redenen om een laadpaal te kopen, maar ook over de voordelen van een privé laadpaal bij huis. Verder weet je nu wat de opties zijn bij het aanschaffen van een laadpaal. Wil je meer weten over onze producten en bijbehorende prijzen, lees dan verder op laadpaalcompleet.nl.