Je boot verzekeren, waar dien je zeker rekening mee te houden? 

Moet je nu je boot verzekeren of niet? Op moment van schrijven hoef je als eigenaar van een boot in Nederland (nog) geen rekening te houden met een bepaalde wettelijke verplichting. Dit betekent meer concreet dat je in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld een auto niet over de verplichting beschikt om een WA-verzekering af te sluiten. Wel is het zo dat experten in de praktijk sterk aanbevelen om dat wel te doen. Dit niet in het minst omdat het afsluiten van een WA-verzekering je natuurlijk kan behoeden voor heel wat vervelende schadegevallen. Ook één van de meer uitgebreide bootverzekeringen kunnen uiteraard het overwegen meer dan waard zijn. 

Waarom je boot verzekeren? 

Hoe interessant is je boot verzekeren in de praktijk? Van de autoverzekering is bekend dat ze over een wettelijk verplicht karakter beschikt. Je kan er dus als eigenaar van een auto die je in het Nederlandse verkeer wenst te brengen niet van onderuit om minstens de WA-verzekering af te sluiten. Dit geldt op moment van schrijven nog niet voor het afsluiten van de bootverzekering. Je zou er dus in principe in Nederland voor kunnen kiezen om onverzekerd het water op te gaan. Of dat verstandig is, is natuurlijk nog maar net de vraag. Het spreekt immers voor zich dat de kosten die kunnen ontstaan aan je boot als gevolg van bepaalde schade behoorlijk stevig kunnen oplopen.  

Naast bovenstaande zal je kunnen vaststellen dat je boot verzekeren in de praktijk in bepaalde gevallen toch een vereiste is. Dit ook in Nederland. Er mag dan wel geen sprake zijn van een wettelijke verplichting, dat betekent in het geheel niet dat er niet op een andere manier bepaalde verplichtingen opgelegd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan:  

  • De situatie waarin er sprake is van deelname aan een wedstrijd;  
  • Wanneer je ervoor kiest om door bepaalde wateren te varen;  
  • Indien je wenst aan te leggen in een bepaalde haven;  

Let ook op, je boot verzekeren mag dan hier in Nederland niet wettelijk verplicht zijn, dat betekent niet dat er in andere landen geen wettelijke verplichting voor kan bestaan. Dat is dan ook wel degelijk het geval. Dit geldt voor enkele van de populairste vakantielanden van Europa. 

Op welke manieren kan je, je boot verzekeren? 

Voor je boot verzekeren is het mogelijk om een keuze te maken uit drie verschillende mogelijkheden. De eerste optie is de voordeligste, maar ook meteen de meest beperkte. De WA-verzekering voor boten zorgt ervoor dat je de schade kan verzekeren die door jouzelf wordt aangericht aan derden. Wil je ook dat er bepaalde schade aan je eigen boot kan worden gedekt? In dat geval zal je de voorkeur moeten geven aan de WA+ beperkt cascoverzekering of de WA+ volledige cascoverzekering. In ieder geval, er is duidelijk voor iedereen een optie naar wens beschikbaar. 

Besparen op je boot verzekeren kan met deze tips 

Een boot verzekeren is in de praktijk vaak helemaal niet zo duur als je op het eerste zicht zou vermoeden. Ondanks dit gegeven is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je de hoogte van je premie toch bij voorkeur zoveel mogelijk zal willen beperken. Hiervoor kunnen er tal van verschillende tips worden benut. Ben jij benieuwd hoe je in de praktijk echt kan rekenen op de laagste premie voor jou bootverzekering? De onderstaande tips maken het zeker duidelijk!  

Tip 1: Voordelig je boot verzekeren betekent altijd dat je moet vergelijken  

Er zijn natuurlijk in de praktijk menig aantal verschillende verzekeraars die ervoor hebben gekozen om de bootverzekering in hun aanbod op te nemen. Wil je graag echt voordelig je boot verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat een vergelijking uitvoeren in de praktijk altijd de moeite waard kan zijn. Zo’n vergelijking maakt namelijk meteen het prijsverschil duidelijk tussen de verschillende soorten verzekeringen die voor een boot bij diverse verzekeraars kunnen worden afgesloten.  

Voor je boot verzekeren een vergelijking uitvoeren is eigenlijk in de praktijk zowat het beste wat je kan doen. Op die manier is het namelijk mogelijk om de premie te kunnen drukken zonder dat je moet inleveren op vlak van polisvoorwaarden. Bovendien spreekt het voor zich dat vergelijken tegenwoordig ook een flink stuk eenvoudiger is in vergelijking met vroeger. Toen moest dat immers nog veelal manueel gebeuren. Tegenwoordig is dat uiteraard niet langer het geval, integendeel.  

Tip 2: Het eigen risico is belangrijk om aandacht aan te besteden 

Bij een boot verzekeren is het van cruciaal belang om ook de nodige aandacht te besteden aan het eigen risico waar je mee krijgt af te rekenen. Veel verzekeringnemers vinden het eigenlijk niet de moeite waard om hier grondig naar te kijken. Nochtans is dat wel degelijk zeer belangrijk. Voor dit eigen risico geldt namelijk dat ze bepalend is voor twee verschillende zaken, namelijk: 

  1. Het bedrag dat je bij een schadegeval zelf dient te betalen; 
  1. Het bedrag dat je maandelijks onder de vorm van de premie dient te betalen;  

Door bij je boot verzekeren te kiezen voor een hoger eigen risico zal je tot de conclusie komen dat je de periodieke kosten die je moet betalen aanzienlijk kan drukken. Voor de voorzichtige bestuurder van een boot kan dit op termijn een gigantische besparing met zich meebrengen. Hoe dan ook is het dus absoluut niet zo dat het eigen risico zomaar iets is wat je over het hoofd moet zien. Het zou het prijskaartje van ook jouw bootverzekering zomaar eens behoorlijk naar omlaag kunnen halen. Maak dus zeker eerst een vergelijking op www.diks.nl

Tip 3: Maak het vaargebied niet nodeloos groter 

Eén van de belangrijkste zaken welke in de praktijk ook steevast een invloed uitoefent op de kostprijs die je moet betalen voor je boot verzekeren is het vaargebied waarvan sprake is. Hoe groter het vaargebied, des te hoger ook de premie voor de bootverzekering zal komen te liggen. Voor het merendeel van de mensen die eigenaar zijn van een boot geldt in de praktijk dat ze daar gewoon mee varen in de Nederlandse wateren. Geldt dat ook voor jou? Dan is kiezen voor uitsluitend het Nederlandse vaargebied natuurlijk veruit de beste keuze. Zo voorkom je onnodig hoge kosten.