De remschijven in je Volkswagen: kun je die zelf vervangen?

Sleutelen aan een auto is voor veel mensen een hobby. Het is echter ook spannend. Een auto is immers een groot voertuig en er kunnen ongelukken gebeuren als je bepaalde onderdelen beschadigt of verkeerd terugzet. De remschijven in een Volkswagen vervangen is iets dat veel hobby monteurs zelf doen. Maar let op! Want de remschijven zijn een zeer belangrijk onderdeel.

De remschijven in je auto

Remschijven zijn een onderdeel van het remsysteem. Ze zijn eigenlijk het laatste onderdeel in het remsysteem dat helpt te zorgen dat de auto tot stilstand kan komen. Wanneer de remblokken op de remschijven drukken dan begint de auto af te remmen. Hoe harder je op het pedaal drukt, hoe sneller je tot stilstand komt. Je kunt je dus wel voorstellen dat de remschijven veel slijtage te verduren hebben. Hoe je rijdt, heeft bovendien invloed op hoe snel ze slijten. 

Veel afremmen betekent veel slijtage

Optrekken en weer hard afremmen: die rijstijl is niet alleen inefficiënt maar ook slecht voor je remmen. Op een gestaag tempo rijden – bijvoorbeeld omdat er veel verkeersdrempels liggen op de plek waar je bent – is een beter idee. Althans, wel voor je remblokken en remschijven. Ze slijten daardoor minder snel en gaan dus langer mee. Dat is niet alleen veiliger maar ook beter voor je portemonnee. 

Remschijven Volkswagen

Remschijven herkennen

Wanneer je een probleem hebt met je remschijf dan is het slim om dit snel te laten nakijken door een monteur of er zelf even voor te gaan zitten. Een niet functionerende rem is immers geen goede manier om de weg op te gaan. Het kan echter heel lastig zijn om een defecte remschijf te herkennen. dit onderdeel slijt heel geleidelijk. Je remweg wordt dus telkens ietsje langer, maar omdat het zo langzaam gaat heb je dit vaak helemaal niet door.