Wat is het voordeel van een dashcam in je vrachtwagen?

dashcam voor vrachtwagen

Dashcams voor vrachtwagens zijn geen overbodige luxe

Een dashcam voor in voertuigen kom je steeds meer tegen. Niet iedereen maakt er gebruik van, maar bijvoorbeeld taxi’s en Uber-chauffeurs gebruiken ze omdat ze makkelijk te monteren zijn en er het nut van inzien om alles op beeld vast te leggen. Nu is een dashcam voor vrachtwagen een heel ander verhaal. Ze hebben over het algemeen een veel groter scherm om nog overzichtelijker te zijn voor de chauffeur in de cabine.

Ze worden geleverd met meerdere losse camera’s; tot wel vier stuks per systeem, zodat elke (dode)hoek duidelijk in beeld vastgelegd kan worden. De richtingaanwijzers kunnen hierbij gekoppeld worden aan het systeem, zodat de camera ingeschakeld wordt aan de kant waar richting wordt aangegeven. Hiermee heeft de chauffeur volledig het overzicht bij de verkeershandelingen die hij uitvoert.

dashcam voor vrachtwagen

Sta stevig in je recht met bewijs op beeld

Of je nu een eenmansbedrijf hebt of een heel wagenpark, een professioneel dashcam-systeem kan alleen maar ten goede komen doordat:

  • Het werkt als een getuige waar niemand omheen kunt.
  • Wanneer volledig geïntegreerd, je als chauffeur zicht hebt bij onoverzichtelijke situaties.
  • Via gps de coördinaten worden bijgehouden.
  • Via wifi de beelden direct te delen zijn.
  • Bij nacht de infrarood LED’s zorgen voor goed nachtzicht.

Een dashcam voor vrachtwagen begint met het opnemen van videobeelden zodra de motor gestart wordt. Raakt de vrachtwagen betrokken bij een ongeval, werken de real-time opnames als direct en krachtig bewijs. Het direct de beelden kunnen overleggen als blijkt dat de andere bestuurder het bij het verkeerde eind had, is wel zo praktisch om jezelf te kunnen verdedigen. Je wilt tenslotte niet aansprakelijk zijn voor eventuele noodzakelijke reparaties en de bijbehorende kosten.

Een wakend oog, ook wanneer je even weg bent

Er zijn momenten dat je een keer de vrachtwagen onbeheerd aan de kant zet, omdat je een bezoek brengt aan een wegrestaurant, jezelf ergens opfrist of een boodschap moet doen. Wanneer een vrachtwagen onbeheerd staat is deze kwetsbaar voor dieven of vandalisme. Het voordeel van een dashcam is dat deze zelfs kan opnemen wanneer de motor niet draait. Dus kom je terug en je ziet een beschadiging, kun je op je camera terugvinden wat er gebeurd is. Heb je een slaapcabine en moet je ’s nachts op een parkeerplaats slapen, dan houd je via het systeem vandalen of dieven in de gaten, zodat je vrachtwagen veilig blijft.