Risico’s nemen hoort beloont te worden
Onlangs had ik het er met iemand over een lesauto verzekering. Waarom hadden we het over een lesauto verzekering? De reden was vrij simpel. We waren aan het kijken naar de filosofie van verzekeringen en het nemen van risico’s. Mijn vriend zei dat risico’s nemen niet iets is wat beloond zou moeten worden per definitie. Natuurlijk moest ik effe advocaat van de duivel spelen en kijken of ik een argument kon verzinnen in voordeel van dat risico’s altijd beloont moeten worden. Deze blog is het gevolg van een verhitte discussie tussen mijn vriend en ik. En een waarschuwing voor anderen.
Beledig niet iedereen
Zodra geld, politiek of religie aan bod komt moet je altijd oppassen of je niet een verkeerd type persoon te pakken hebt. Sommige mensen kunnen echt niet met fatsoen een gesprek voeren over dit soort dingen en worden helemaal gek. Mijn vriend was gelukkig niet één van die mensen. Maar genoeg over mijn vriend en hoe je moet oppassen met praten over sommige onderwerpen. Kijk, de mens is een dier dat in staat is om sommige dingen heel goed te kunnen. Mensen hebben over het algemeen sterke empathische vermogens en we zijn sociale dieren. Maar waar mensen echt uitblinken is ons vermogen tot het oplossen van problemen.
De mens is een geweldige probleemoplosser
Mensen zijn zelfs zo goed in het herkennen van patronen en problemen dat we het principe bijgelovigheid kennen. Dat is wanneer je denkt dat iets verkeerd zal gaan terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Maar al dat problemen oplossen kost moeite en energie. Dus wil je er wel voor beloont worden. Risico’s zijn eigenlijk problemen die extra veel moeite kosten omdat ze niet veilig zijn. En voor die extra moeite hoor je betaald te worden. Dat is waarom mensen die bedrijven opstarten meer verdienen. Ze worden beloont voor het extra werk dat ze inzetten om een risico om te zetten in iets moois.